top of page

   Η απόφαση για την εξόρυξη ή όχι ενός κοιτάσματος μαρμάρου εξαρτάται από παράγοντες όπως η ζήτηση και η τιμή πώλησης των όγκων, τα συνολικά αποθέματα και , τη σχέση αποκάλυψης που ορίζεται ως ο λόγος του όγκου των στείρων προς τον όγκο των εμπορεύσιμων μαρμάρων, η θέση του λατομείου και τέλος από περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια τους μεταλλευτικούς κανονισμούς και τη σχετική μεταλλευτική, περιβαλλοντική νομοθεσία.

   Τα αποθέματα μαρμάρου, υπολογίζονται βάσει της κατανομής των ορθογωνισμένων όγκων συγκεκριμένου χρώματος/ποιότητας και από την ύπαρξη σε μικρό ή μεγάλο βαθμό δομικών ή αισθητικών «ατελειών» που μπορούν να μειώσουν την τελική τιμή πώλησης. Η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η ζώνη κοιτασμάτων μαρμάρου Δράμας-Καβάλας-Θάσου παράγει και εξάγει ογκομάρμαρα αλλά και σημαντικά αρχιτεκτονήματα από μάρμαρα σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικής αξίας 1% του ΑΕΠ της Χώρας σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι θετικές όχι μόνο στη διατήρηση αυτού του οικονομικού επιπέδου αλλά και καλύτερου.

   Μία σημαντική πρόκληση, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα, είναι η κατάστρωση και επαλήθευση μιας μεθοδολογίας υπολογισμού των εμπορεύσιμων ορθογωνισμένων όγκων μαρμάρου και της οικονομικής αξίας αυτών από δεδομένα προσανατολισμένων πυρηνοληπτικών γεωτρήσεων σε προκαθορισμένο κάναβο της τάξης των μερικών δεκάδων μέτρων. Σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας κατάλληλη υπαίθρια μέθοδο εκμετάλλευσης με βαθμίδες κατάλληλων διαστάσεων (πλάτοςxύψος), συγκεκριμένη κατεύθυνση προχώρησης και συγκεκριμένο τρόπο απόσπασης των πάνελ μαρμάρου από τις βαθμίδες, το κοιτασματολογικό μοντέλο που δίνει και τα γεωλογικά αποθέματα και προκύπτει από τις γεωτρήσεις μετατρέπεται σε μοντέλο μεταλλευτικών αποθεμάτων. Αν αντιμετωπισθεί κατάλληλα αυτό το πρόβλημα τότε όχι μόνο θα γίνει δυνατός ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της εκμετάλλευσης αλλά επιπροσθέτως θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος των παραγομένων στείρων μαρμάρου μέσω της ορθολογικότερης εκμετάλλευσης και της ορθής απόφασης για νέα ή τη συνέχιση ήδη υπάρχουσας εκμετάλλευσης.

   Μία άλλη σημαντική πρόκληση, είναι μέσω κατάλληλου προγραμματισμού της εξόρυξης να επιτευχθεί σταθερό ύψος παραγωγής ογκομαρμάρων προδιαγεγραμμένης ποιότητας σύμφωνα με τη ζήτηση σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Το τελευταίο σχετίζεται άμεσα πέραν του βαθμού μηχανοποίησης και της ικανότητας του προσωπικού, με την μέγιστη ακρίβεια πρόβλεψης του μεγέθους, του σχήματος και της ποιότητας των εξορυσσόμενων ογκομαρμάρων.

DSC_0314.JPG
bottom of page